Tuesday, June 9, 2009

Nafas Orang Kota


Gambar dipetik dari Flickr Kenny

Masihkah anda ingat lagu Ukays ini dari era awal 90'an? Lagu ini merupakan lagu favourite aku di samping lagu-lagu Spring, KRU dan Ella pada masa itu. Entah mengapa, lagu ini sering bermain di fikiran sejak baru2 ni... bagi aku, lagu ini bukan sekadar lagu biasa utk hiburan tapi membawa mesej yg kuat tentang kejahilan manusia di zaman moden ini. Marilah hayati liriknya:

Ukay's - Nafas Orang Kota

Di pinggir lorong kota yang gemilang
Termanggulah seorang oh musafir
Memerhati nafas-nafas manusia
Kelesuan kepasrahan kepenatan

Berbisiklah sang musafir sendirian
Oh inikah dikatakan kemodenan
Sedangkan kejahilan masih ada
Pada diri generasi berilmu bertamadun dan ceria

Di lorong kota itu ada berbagai cerita
Tentang masyarakat yang hilang punca
Mereka berpusuan mencari apa-apa saja
Tanpa hiraukan nasib nusa bangsa oh

Wacana hidupmu bagaikan nista
Disebalik cahaya ada gelapnya
Moraliti keilmuan keimanan
Hanya bersalut dinama melindungi kesamaran dimata

Mengapakah kau sanggup
Mendustai yang anarki
Pandanglah pada alam
Yang semakin huru hara
Dimanakah perananmu
Untuk pertahankan bangsa agama
Yang semakin terbiar keranamu

*Di lorong kota itu masih ada tetamu
Setiap siang dan malam urusan manusia
Maharajalela oh serabutnya
Di lorong kota itu masih ada sendamu
Sedang bersyair merdu terus menyusuri
Oh fantasi ngeri sebelum nafas terhenti
Simpangan kota ini bangkitlah engkau dari mimpi-mimpi

(chorus)

Di lorong kota itu ada berbagai cerita
Tentang masyarakat yang hilang punca
Mereka berpusuan mencari apa-apa saja
Tanpa hiraukan nasib nusa bangsa oh

ulang * x2


Gambar dipetik dari Flickr Rahemiee

Ya, Ukays dah dapat rasakan kemerosotan moraliti 15 tahun yg lepas. Adakah kita sudah memperbaiki keadaan setelah 15 tahun berlalu? TIDAK. Lagu tetap didengar utk hiburan semata-mata. Moraliti tetap semakin merosot, macam-macam kita boleh baca di surat khabar. Tidakkah anda gerun melihat keadaan sekeliling?

OK, cukup dgn lirik dan rintihan... ni dia 2 link yg aku jumpa semasa cari lirik lagu ni, yg pertama merupakan laman Blogger dan baru tambah entri Nafas Orang Kota pada bulan Mac lalu; yg kedua merupakan laman IMEEM, teringin nk embed dlm blog ni tapi tak reti lak heheh.

1. MP3 P4N4S D4N H4NG4T: AMIR UKAYS - Nafas Orang Kota ~versi akustik
2. Ukay's - Nafas Orang Kota - Free MP3 Stream on IMEEM Music ~versi slow rock (kot)

Aku pasti ada byk lagi link2 kat luar tapi ini jer yg sempat aku cari.
Apa-apa pun, layan je lah... dan renung-renungkan.

-peace-

0 comments: